Jump to content

[PORADNIK] Jak rozpoznać, czy ktoś ma x-ray

Sprinti

Recommended Posts

Cześć!

Witam w moim drugim poradniku

Dzisiaj chciałabym powiedzieć wam jak rozpoznać osobę z x-rayem. Niektóre z tych sposobów działają na wszystkie chity, ale raczej dam tu porady co do tego konkretnego wspomagacza. Powiem też, co należy zrobić, gdy będziemy mieć pewność, że mamy chitera. Obalę też parę małych mitów na temat chiterów. I jeszcze powiem:

NIE INSTALUJCIE ŻADNYCH WSPOMAGACZY!

Administracja i tak prędzej, czy później to wykryje!

Zaczniemy od początku: Czym w ogóle jest x-ray? Wiem, że większość osób wie doskonale co to jest, ale dla niektórych szybko powiem. Jest to chit, który pozwala widzieć przez ściany, takie rzeczy, jak: rudy, jaskinie, moby itp.

Jak go rozpoznać? Nie jest to raczej specjalne trudne. X-ray jest raczej dość łatwy do zdobycia, więc wiele amatorów go używa. Taka osoba, nie zachowuję zbytnio środków ostrożności. Po prostu kopie, i tyle... Nie używa jakiś zmyłek, tylko idzie tam, gdzie jest dana ruda. Często może mieć na sobie jakąś zbroje (najczęściej diamentową) i wiele cennych ród, ale nie ma podstawowych rzeczy takich jak jedzenie. Po prostu ten chit pomaga w jaskiniach, ale nie na powierzchni. Nie wyczaruje Ci np. świni, z której można zyskać pożywienie.

Drugą rzeczą o której często zapominają chiterzy, jest sposób kopania. Pomyślcie. Jak zazwyczaj kopiecie. Wiem, że są różne sposoby, ale raczej nie zmieniacie co chwile, kierunku, prawda? Wasze tunele zazwyczaj są prostą linią na jednym poziomie (najczęściej 11). Chiterzy, żeby dostać się do danych ród kopią prosto do nich a ich tunele są nieregularne. Często idą na ukos i co chwile zmieniają poziom. Dziwnym trafem, nigdy nie ma na ich drodze lawy. To trochę podejrzane, nie?

Kolejny sposób nie jest już tak super skuteczny, ale też może pomóc. Jeśli podejrzewacie kogoś o chity po prostu spróbujcie tego prostego triku psychologicznego. Powiedzcie/napiszcie mu "Wiem, że o tobie", lub prostu w kopalni "Siemka, jak tam się kopie?". Możecie też sypnąć tekstem typowego kabla; "Administracja się o tobie dowie!"

Jeśli osoba zapyta się o co Ci chodzi, to trik nie zadziałał, lub ta osoba nie ma nic na sumieniu. Jeśli odpowie coś w stylu "Ja przecież nie mam chitów!" to raczej macie tu chitera. Skąd ma wiedzieć, że mówicie o chitach, skoro nic o tym nie wspomnieliście (tylko w tedy, jeśli serio nie mówiliście o chitach, czyli nie palneliście czegoś typu "Wiem, że masz chity!") Jeśli zacznie błagać, żebyście nic nie mówili administracji, lub zacznie was przekupywać, to raczej mówi samo za siebie...

TEN SPOSÓB NIE ZAWSZE DZIAŁA, ALE WARTO SPRÓBOWAĆ

Ok, sposobów na rozpoznanie chitera jest oczywiście więcej, ale dałam tu tylko to, co uznałam na najskuteczniejsze.

Teraz ważna kwestia: Co zrobić, jeśli macie pewność, że macie chitera. To, że należy zgłosić go administracji, to raczej oczywiste, ale większość osób popełnia ten błąd, że spami do adminów, zgłoszeniami jednej osoby. Taka skarga raczej szybko zostanie odrzucona. Napiszcie konkretny powód i co się wydarzyło, oraz z skąd macie pewność, że to chiter. Od razu mówię, że to że ktoś was zabił, nie oznacza, że używa milion wspomagaczy. Jeśli możecie, to wyślijcie screeny. Jest wtedy większa szansa, że admini rozpatrzą wasze zgłoszenie. Oczywiście podajcie, też nick tej osoby. I to pełny nick! Na większości serwerów, gdy ktoś was zaatakuje pokaże się jego nick, czy to na czacie, czy gdzieś indziej. Zapamiętajcie go, a jak jest skomplikowany to zróbcie szybko screena (F2, lub PrtScr). Nie obrażajcie administracji w zgłoszeniu. To także ludzie i nie ich wina, że ktoś sobie chituje na ich serwerze. Nawet na ogromnych serwerach, typu. HyPixel, są chiterzy. Administracja robi zawsze co może, żęby temu zapobiec, a obraza im nie pomaga. 

Na koniec zostawiłam parę mitów co do chiterów.

1. Super Kox z daleka

Wiele osób, żyje w przekonaniu, że chiter, jest odziany w całe netherrytowe eq i najlepsze itemy w grze. Nawet jeśli faktycznie mają całkiem sporo fajnych rzeczy, to zazwyczaj je ukrywają. Nie są na tyle głupi, żeby latać z tym na wierzchu.

2. Każdy chiter, to morderca

To, że każdy chiter zabije Cie, jak tylko zobaczy, że nadchodzisz to nie do końca prawda. Większość tak robi, ale nie każdy. Jeśli was nie zabił, to nie oznacza, że nie ma wspomagaczy.

3. Chiter odziany w chity od góry do dołu

Kolejny mit. Chiter ma ful wspomagaczy, i jeszcze pewnie umie programować i hackować. Ludzie! Hacker i chiter to dwie inne rzeczy. Hacker to osoba, która potrafi przejąć kontrole nad twoim urządzeniem, lub kontem a chiter to osoba, która po pierwsze, może mieć tylko jednego, małego chita, nie możliwego do zauważenia, a po drugie, raczej nie kradnie wam kont. No chyba, że jest jednym i drugim, ale to osobna bajka.

Mam nadzieję, że w miarę wyjaśniłam, jak rozpoznać chitera. Możliwe, że parę z tych sposobów wam pomogą. Jeśli chcecie, mogę zrobić drugą część, z poradami co do ogólnych chitów, a nie do konkretnego. Mam nadzieję, że poradnik był jasny. Podzielcie się w kom :D

Bajo!

Edited by Sprinti
brak czegoś w tytule
  • Lubię to! 3
  • Super 1

• Sprinti changed the title to [PORADNIK] Jak rozpoznać, czy ktoś ma x-ray

Kolejny sposób nie jest już tak super skuteczny, ale też może pomóc. Jeśli podejrzewacie kogoś o chity po prostu spróbujcie tego prostego triku psychologicznego. Powiedzcie/napiszcie mu "Wiem, że o tobie" Dzięki, skorzystam. A tak na serio, to myślę że tu chyba jakiś błąd się wkradł ;p

Co do skarg na takich graczy, sam screen zwykle nie wystarczy. Musi być 100% pewność że oskarżony rzeczywiście jest tym na dowodach oraz, że rzeczywiście w tamtym momencie używał wspomagaczy. Najłatwiejszą drogą do pokazania tego jest oczywiście filmik, ale szanuję za dopowiedzenie czegokolwiek o dowodach.

Kolejny sposób nie jest już tak super skuteczny, ale też może pomóc. Jeśli podejrzewacie kogoś o chity po prostu spróbujcie tego prostego triku psychologicznego. Powiedzcie/napiszcie mu "Wiem, że o tobie", lub prostu w kopalni "Siemka, jak tam się kopie?". Możecie też sypnąć tekstem typowego kabla; "Administracja się o tobie dowie!" - A po co się bawić z taką osobą? Ryzykujecie tylko, że was zabije. Najlepiej w takiej sytuacji zgłosić na /admin nick oraz napisać za co oskarżonego zgłaszacie. Nieraz zdarzają się osoby które spamują wiadomościami z nickiem, przez co nawet nie wiemy o co chodzi, a zgłaszający może wyrwać karę za przeszkadzanie nam.

Właściwie, najlepiej wcale nie przekazywać graczowi, że właśnie został zgłoszony. Czy to przez skargę, czy reporta. Daje mu to tylko czas żeby stworzyć ewentualne multikonto (które i tak znajdziemy ;P) i przenieść sobie na nie przedmioty.

Od razu mówię, że to że ktoś was zabił, nie oznacza, że używa milion wspomagaczy.  Szanuję, że wspomniałaś, bo i tacy się zdarzają. Najważniejszym jest samemu najpierw przeanalizować sytuację, a dopiero później zwracać się do administracji. Mamy wystarczająco dużo spraw na głowie, a fałszywe zgłoszenia 'bo po prostu się wkurzyliście' tylko nam jej dokładają, przez co nie możemy szybko zająć się graczami którzy naprawdę potrzebują pomocy.

Reszta tekstu jest jak najbardziej w porządku, odbiega trochę od tematu jakim było rozpoznawanie osoby z XRayem, ale i tak przekazuje dużo ciekawych informacji i zasad, jakich gracze powinni się trzymać. Subiektywnie tylko dodam - mniejsza czcionka na przyszłość, trochę po oczach razi ;)